Sunday, February 22, 2009

TAKZIRAH ...FIKIR-FIKIRKANLAH YE

Setelah semua mahkluk yang bernyawa dialam nyata ini mati dan hancur binasa, Allah SWT memerintahkan Malaikat Israfil untuk meniupkan angin Sangkala yang hebat itu untuk menghidupkan semula semua mahkluk yang sudah mati.


Israfil meniup dan berteriak dengan sekuat-kuatnya : "Wahai nyawa yang telah keluar dari badan, tulang-tulang yang telah reput luluh, tubuh yang telah buruk, urat yang telah putus berkecai, kulit-kulit yang telah pecah hancur, rambut-rambut yang telah luruh! Bangunlah kamu semua untuk menjalani hukuman dari Allah SWT yang menjadi Hakim Besar dan Raja kepada semua raja!"


Maka dengan tiba-tiba mereka pun tegak bangun berdiri. Mereka lihat langit, didapati langit berjalan-jalan, mereka lihat bumi, didapati bertukar wajah, tidak seperti bumi yang dahulu. Dilihat bintang-bintang, semuanya telah berhimpun di satu kawasan dengan padatnya. Dilihat laut terdapat api yang sedang bernyala-nyala diatasnya. Dilihat Malaikat Zabaniah telah berada dihadapan mereka. Dilihat matahari telah hilang cahayanya. Maka sedarlah dan tahulah mereka bahawa mereka berada ditempat yang dijanjikan kiamat.


Lantas mereka berkata :"Inilah dia sebagaimana yang telah Allah janjikan dan inilah menunjukkan kebenaran para Rasul." Seperti yang telah Allah sebutkan dalam Al-Quran:"Mereka berkata:"Aduhai celakalah kami! Siapakah yang membangkitkan kami dari tempat tidur kami (kubur)? (Yassin: 52)


Mereka pun keluar dari kubur tanpa pakaian, tidak berkasut dan sebagainya.Mereka bertelanjang bulat tanpa seurat benang pun di badan. Dalam masa bangkit itu, manusia dalam keadaan bermacam-macam rupa.


Sesetengah mereka ada yang berupa kera kerana di dunia mereka suka membuat fitnah kepada orang lain.


Ada yang berupa khinzir kerana suka makan rasuah ketika menjalankan hukuman


Ada yang buta mata kerana keterlaluan pada menghukum manusia.


Ada yang pekak dan bisu kerana mereka hairan dengan amalan yang mereka lakukan.


Ada yang mengalir daripadanya nanah dan darah yang amat busuk dan sentiasa menikam-nikam lidah sendiri. Ini adalah kumpulan ULAMA yang bercakap dan mengajar tetapi perbuatannya tidak sama dengan apa yang diucapkan.


Ada pula yang luka-luka seluruh badan kerana suka menjadi saksi bohong.


Ada yang telapak kaki mereka terletak didahi dan terikat kepada ubun-ubun mereka serta menjadi sangat busuk, lebih busuk daripada bangkai. Mereka adalah orang yang sanggup membeli dunia dengan akhirat. (mencari kemewahan dunia dengan memperalatkan agama.)


Ada seperti orang mabuk, rebah ke kiri, rebah ke kanan terhuyung-hayang...PETIKAN DARIPADA http://www.tazkirah.katalogbisnes.com/


FIKIR-FIKIRKANLAH YE ....

ANDA DI MANA SEKARANG??????

No comments: